Onze initiatieven

Bij Voluit staat groei en bloei centraal in alles wat we doen. Wij zijn gedreven om vooruit te gaan. Onze focus ligt op diverse initiatieven die bijdragen aan inclusie en sociaal engagement. Als sociale ondernemers met het hart op de juiste plaats, zijn we enthousiast om actief bij te dragen aan beleidsvorming. Samen maken we het verschil en streven we naar een inclusieve samenleving.

Rock voor specials

Rock voor Specials is een pop- en rockfestival dat speciaal is ontworpen voor personen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. Sinds 1997 bieden wij een unieke festivalervaring aan, waarbij het genieten van kwalitatieve (rock)muziek centraal staat. Onze tickets zijn bewust betaalbaar en kunnen alleen worden gekocht door voorzieningen of personen met een verstandelijke beperking. Op ons festival kunnen bezoekers genieten van professionele geluidsapparatuur, festivalcatering, randanimatie en zelfs een camping, allemaal aangepast aan hun specifieke behoeften. Met jaarlijks meer dan 4.000 bezoekers bewijst Rock voor Specials dat er nog steeds een grote vraag is naar dit inclusieve evenement.


www.rockvoorspecials.be
Buurthuis Trafiek
Trafiek bevindt zich midden in de Brugse Poort een jonge, volkse en superdiverse wijk. Het is reeds 15 jaar de ontmoetingsplaats voor buurtbewoners in het Pierkespark, gelegen naast de Vieze Gasten. Er is speelplek voor de kinderen en door de ligging is er enorm veel passage van voetgangers en fietsers.

Voluit kreeg de kans om in co-creatie met Trafiek vzw het koffiehuis/buurthuis open te houden. We realiseren er een laagdrempelige, veilige en inclusieve plek waar ontmoeten centraal staat.

Met onze kwartiermakers faciliteren we deze ontmoetingen en zetten in op verbinding tussen bezoekers met en zonder beperking. Op die manier zorgen we voor een warme plek, waar iedereen zich welkom voelt. Wij doen dit ondermeer door verbindende activiteiten (buurtaperitief, Gentse Feesten in het Pierkespark,… ) en workshops.

De kwartiermakers staan bovendien in voor de consultfunctie waardoor mensen die wachten op ondersteuning door een mobiele/ambulante dienst reeds terecht kunnen met vragen of een gesprek.

Mensen met een (vermoeden van een) beperking staan in voor de bediening onder begeleiding van een jobcoach. Zo creëren wij er tegelijkertijd werkgelegenheid op maat.

De combinatie tussen ontmoeten, consult, betekenisvol werk creëren op een warme, gezellige plek, volledig ingebed in de buurt en het creëren van co-creatie tussen mensen met en zonder beperking, maakt dit project uniek.
Wereld-Atelier
Het Wereld-Atelier is een samenwerking tussen Oxfam en Voluit, wat ons bijzonder maakt. 

Je vindt er naast unieke geschenken en de befaamde Oxfam-producten, ook lokale producten, steeds met het oog op het ecologische en fairtrade. 

Maar we zijn veel meer dan een winkel! 

Kom gerust ook genieten van een (h)eerlijke koffie of sapje in onze gezellige koffiehoek. Of neem een kijkje in ons atelier waar de cliënten creatief aan de slag gaan met het maken van allerlei verpakkingsmaterialen, op maat gemaakte etalages, doopsuiker, …  Graag stellen we ook onze creatieve mind ter beschikking voor jouw feestje. 

Geraak je zelf niet in onze winkel, als particulier of als bedrijf, dan leveren wij jouw bestelling aan huis met onze elektrische duobakfiets (regio: Groot Evergem). 

Als je geïnspireerd bent om deel uit te maken van ons initiatief als vrijwilliger, we zoeken steeds warme mensen met een groot hart, klaar om samen te werken met mensen met een beperking. Interesse contacteer dan onze vrijwilligerswerking!
Den Hannekesnest

Den Hannekesnest is een co-creatieproject tussen de buurtbewoners van Langerbrugge-Kerkbrugge en Voluit (voorheen OBRA|BAKEN). Samen hebben we het voormalige kerkgebouw omgetoverd tot een multifunctioneel en laagdrempelig Buurt’Punt. Onze visie is ontstaan in nauwe samenwerking met de buurtbewoners, waarbij we streven naar een levendige en verbonden gemeenschap.

Den Hannekesnest is een broedplaats waar ideeën werkelijkheid worden. Met een korte keten winkel, een bar, een terras en diverse ruimtes voor buurtinitiatieven, bieden we een veelzijdige en inspirerende omgeving. Samen met de buurtbewoners willen we van de lokale kerk een bruisende ontmoetingsplaats maken, waar iedereen zich welkom voelt en waar we gezamenlijk bouwen aan een betere toekomst.

Kom gerust langs, geniet van een drankje en een gezellige babbel, en denk met ons mee over de verdere ontwikkeling van Den Hannekesnest. Samen creëren we een plek waar de kracht van samenwerking en gemeenschap centraal staat.

www.denhannekesnest.be
Praatplaat
Praatplaat is onze ‘luisterwebsite’, bedoeld om personen met een verstandelijke beperking toegang te geven tot informatie op een manier die aansluit bij hun behoeften. Op Praatplaat wordt tekst voorgelezen als je erop klikt. Dit maakt het voor de cliënten mogelijk om zelfstandig informatie te vinden en te begrijpen, zelfs als ze niet kunnen lezen. De applicatie is toegankelijk via gewone computers en tablets indien nodig beveiligd in een kiosksysteem.

In Praatplaat is het standaard aanraakscherm vervangen door een vereenvoudigd systeem, wat het gebruik door mensen met motorische problemen aanzienlijk vergemakkelijkt. Deze aanpak maakt het voor onze gebruikers mogelijk om zelfstandig toegang te krijgen tot diverse soorten informatie zoals menu van de dag, het weerbericht, een kookboek, informatie over emoties, Rock voor Specials, dieren, onze activiteiten, spelletjes, en veel meer.

Het succes en de impact van Praatplaat zijn erkend met de toekenning van de ‘Zorgvinding 2018’ prijs van In4care, een onderscheiding voor innovaties in de zorgsector. Den Dries (nu Voluit) werd ‘Zorgwerkgever van het jaar’ in 2019 met Praatplaat als beste ‘intern Project’. Voluit heeft een aanbod voor andere voorzieningen om op dezelfde manier hun eigen op maat gemaakte informatie aan te bieden aan hun gebruikers, op een gebruiksvriendelijke en toegankelijke manier.

Ga eens kijken naar Praatplaat
Voor meer informatie over Praatplaat, de mogelijkheden ervan en hoe u een eigen luisterwebsite kunt starten, kan je hier terecht.
Full inclusion
‘Full Inclusion’, een project van Team Werk – Voluit. 
Met steun van de Koning Boudewijn Stichting streven we ernaar om vanuit goede praktijken op de werkvloer ondersteuning te bieden en dit verder uit te breiden. Ons project sluit aan bij het nieuwe decreet rond individueel maatwerk.
Bij ‘Full Inclusion’ streven we naar inclusieve werkvloeren. We willen dit bereiken door partnerschappen aan te gaan met bedrijven buiten de non-profitsector. Hiermee streven we naar een versterking van de maatschappelijke bewustwording rond kwetsbaarheid, buiten de grenzen van de sociale sector. Ons doel is het bieden van geïndividualiseerde, kwalitatieve en inclusieve ondersteuning aan mensen met een beperking op de werkvloer. In plaats van beperkte interactie streven we naar duurzame verbindingen tussen profit en non-profit.’
Call to action

Samen voor verbinding