Praatplaat is onze ‘luisterwebsite’, bedoeld om personen met een verstandelijke beperking toegang te geven tot informatie op een manier die aansluit bij hun behoeften. Op Praatplaat wordt tekst voorgelezen als je erop klikt. Dit maakt het voor de cliënten mogelijk om zelfstandig informatie te vinden en te begrijpen, zelfs als ze niet kunnen lezen. De applicatie is toegankelijk via gewone computers en tablets indien nodig beveiligd in een kiosksysteem.

In Praatplaat is het standaard aanraakscherm vervangen door een vereenvoudigd systeem, wat het gebruik door mensen met motorische problemen aanzienlijk vergemakkelijkt. Deze aanpak maakt het voor onze gebruikers mogelijk om zelfstandig toegang te krijgen tot diverse soorten informatie zoals menu van de dag, het weerbericht, een kookboek, informatie over emoties, Rock voor Specials, dieren, onze activiteiten, spelletjes, en veel meer.

Het succes en de impact van Praatplaat zijn erkend met de toekenning van de ‘Zorgvinding 2018’ prijs van In4care, een onderscheiding voor innovaties in de zorgsector. Den Dries (nu Voluit) werd ‘Zorgwerkgever van het jaar’ in 2019 met Praatplaat als beste ‘intern Project’. Voluit heeft een aanbod voor andere voorzieningen om op dezelfde manier hun eigen op maat gemaakte informatie aan te bieden aan hun gebruikers, op een gebruiksvriendelijke en toegankelijke manier.

Ga eens kijken naar Praatplaat
Voor meer informatie over Praatplaat, de mogelijkheden ervan en hoe u een eigen luisterwebsite kunt starten, kan je hier terecht.