Onlangs kregen we een vraag binnen van een basisschool. De school heeft een kangoeroeklas en wilt met hun sterkere leerlingen aan de slag gaan met projecten waarin het hogere orde denken sterk naar voren komt en mailde ons in hun zoektocht naar geschikt materiaal. Deze school kiest ervoor om de tijd in de kangoeroeklas te gebruiken om hun leerlingen op weg te zetten en bij te sturen zodat ze grotendeels zelfstandig eraan kunnen verder werken in de klas.

Misschien word je nu als leerkracht/zorgcoördinator enthousiast en denk je: “Ja, dat is misschien ook wel iets voor ons op school!”. In dat geval: we geven hieronder een aantal tips mee van mogelijke materialen die je kan inzetten in de klas om hiermee aan de slag te gaan.

hogere orde denkopdrachten

Eerst en vooral: er bestaan een aantal leuke hogere orde denkopdrachten die je gratis kan downloaden op de website van slimpuls . De erg bekende opdracht van de dierentuin (bouw een dierentuin (kies zelf 10 dieren, er is plaats voor 7 hokken, houd rekening met de verschillende klimaten, …) staat hier ook tussen. Zeker de moeite waard om eens te bekijken want deze opdrachten zijn bij uitstek geschikt om projectmatig mee aan de slag te gaan.

hulpmiddelen om projectmatig te werken

Daarnaast is het natuurlijk ook erg interessant om samen met leerlingen een bepaald thema uit te kiezen en hun zelf een bepaalde onderzoeksvraag te laten uitwerken. Waak er dan natuurlijk wel over dat het ook echt om een onderzoeksvraag gaat waarin het hogere orde denken (analyseren, evalueren en creëren) centraal staat! Als je op deze manier aan de slag wilt dan hoef je niet het warm water zelf uit te vinden.

  • Minka Dumont ontwierp een handleiding voor leerkrachten en een werkboek voor de leerling om op een dergelijke manier aan de slag te gaan.
  • Een gelijkaardige manier van werken is de nieuwe methode “Briljant”. Iedere leerling ontvangt zijn eigen werkgids en er is ook een handleiding voorzien voor de leerkracht. Wat ik erg tof vind aan Briljant is dat je op hun website ook gratis projecten kan terugvinden. Als het voor je als leerkracht dus allemaal nog nieuw is en je voelt je nog wat onzeker om ermee aan de slag te gaan, zijn deze voorbeeldprojecten erg handig. Je kan powerpoint presentaties downloaden voor iedere les met richtlijnen voor jou als leerkracht. En eens jij en je leerlingen het in de vingers hebben, kunnen jullie je eigen thema’s beginnen te kiezen.

leerlingen leren om zelf hogere orde denkvragen te formuleren

Nogmaals: wanneer jullie met eigen projecten aan de slag gaan is het erg belangrijk dat je als leerkracht bewaakt dat de onderzoeksvragen ook daadwerkelijk het hogere orde denken bevatten. Ook kan je je leerlingen leren om zelf dergelijke vragen op te stellen. Je kan hiervoor de bloombox gebruiken of de ihots app.

Wil jij als leerkracht graag meer leren over hoe je je sterke leerlingen op een kwaliteitsvolle manier kan uitdagen? Praktijk Voluit organiseert ook vormingsdagen hierover. Neem even een kijkje op onze pagina voor professionals!

 

Pin It on Pinterest